Online Data Manager: Giriş

Akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte neredeyse bütün ihtiyaçlarımızı telefonda hallediyoruz veya halletmek istiyoruz. Oyun oynuyoruz, sosyal medyayı takip ediyoruz, bankacılık işlemlerimizi, bilet alma, mail gönderme vb. birçok işlemlerimizi telefonlarımızda yapıyoruz. Şirket yöneticileri de artık raporlarını, otomasyon sistemlerini akıllı telefonlara taşıyorlar. Şirketler için bu tür istekler garipsenmiyor hatta zorunluluk haline bile geldi diyebiliriz.

Dikkat ediyorsanız bütün bu istenen dataların hepsi dijital. Yani bu verileri bir kişi bilgisayardan veri tabanına (elbette bir portal aracılığı ile) giriyor, sonrasında ise yazılımcılar bunu kullanıcılara mobil ortamda anlaşılabilir, kullanılabilir bir hale getiriyorlar. Peki ya veriler analog ise? Analog veriyi örnekler ile biraz açalım; bir fabrika yönetici makinaların anlık olarak ne kadar hızla çalıştığını kontrol etmek isterse? Bir doktor hastalarının verilerine anlık olarak ulaşmak istese? ve bunların hepsini cebindeki akıllı telefonlarda görmek istese?

Akıllı telefon uygulamalarının bir sonraki adımı burası olacağını düşünüyorum. Herkes her istediği veriyi bir şekilde akıllı telefonundan erişmek isteyecek, veri ister dijital olsun, ister analog. Yazının başlığı da buradan geliyor; “Online Data Manager”

Geçen Haziran ayında Kadir Has Üniversiteden arkadaşlarım ile birlikte bu konu üzerinde yaptığımız bitirme projesini yazı dizisi şeklinde sizlere sunmaya çalışacağım. Proje hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Proje dört kısımdan oluşuyor;

  1. Elektronik,
  2. Web,
  3. Android,
  4. Server

Bu yazı dizisinde bu dört modülden üçünü açıklayacağım. Web modülünü Kerim Fahri Çakmak arkadaşım yapmıştı, o kısmı arzu ederse kendi açıklar  🙂 

Bu yazı bir giriş yazısı olduğuna göre kısaca sizleri neler bekliyor onlardan bahsedeyim.

Elektronik Modülü

Yazının başında da dediğim gibi artık veri dijital de olsa analog da olsa, bizler tüm her şeye cep telefonumuzdan erişmek ve müdahale etmek istiyoruz. Elektronik modülümüz analog bir veriyi dijitale çevirip ve bu veriyi server’a aktarabildiği gibi olası bir sınır ihlali durumunda (verinin çok yüksek veya düşük olması) kullanıcısına haber verebilme yeteneğine sahip.

 Bu modül tamamlandığında şunlar hakkında bilgi sahibi ve uygulama yapabilme becerisine sahip olmuş olacağız; PIC16F887, MikroC for PIC IDE’si, ZigBee protokolü ve xBee modülü.

Server Modülü

Akıllı telefonlarımız ile daha doğrusu istemciler ile iletişime geçen katman bu modül. Telefondan yada bir web uygulamasından analog bir veriyi görmek istediğinizde bu modül aracılığı ile iletişim kurabiliyorsunuz. İstemciler server uygulamasına veriyi görmek istediklerini TCP/IP protokolü kullanan bir web servis ile yada direk istemci üzerinden TCP/IP protokolünü kullanarak bağlanıyorlar. Server uygulaması ise kullanım alanında olan diğer “end device”lardan veriyi alıp istemciye gönderiyorlar.

Bu modül tamamlandığında ise; .Net seriport komponenti ve TCP/IP uygulaması hakkında bilgi sahibi olacağız.

Android Modülü

Kullanıcının arka tarafta olup bitenden haberi olmadan sadece veriyi görebildiği, sınırlarını belirleyebildiği, geçmiş loglarına bakabildiği bir uygulama yapacağız. 

Bu modül tamamlandığında ise; Android ile .Net Web Servis kullanımı ve temel Android komponentlerinin kullanımı üzerine tecrübe sahibi olacağız.

Nasıl bir uygulama yapacağımızı merak ediyorsanız; Uygulamanın sunumu ve raporunu tekrar aşağıda paylaşıyorum.

Şimdiden hayırlı olsun diyorum 🙂

Sunum


Rapor

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.