Yeni Projemiz: TweetDM

Başlığı gören Facebook ve Twitter’daki dostlarımın tepkisini duyabiliyorum; “Yeter artık Burak  :-)” Açıkçası pek de haksız sayılmazlar geçen haftadan beri gerek Facebook’dan gerek Twitter’dan yeteri kadar rahatsız ettim onları. (Sayfa beğenme isteği bile gönderdim 🙁  ) Bu yüzden giriş cümlemi onlara ithaf etmek istedim. Destekleyen herkese çok teşekkür ederim.

Bilindiği üzere MedyaBAF’ın sahibi sevgili dostum Aybers Polat ile birlikte geçen hafta Tweet DM uygulamamızı açtık. Uygulama nedir? Ne iş yapar? bunlar hakkında uzun uzadıya yazmayacağım. Semiyun ekibi sağolsun uygulamamızı inceledi, notlarını verdiler. Buraya tıklayarak uygulamayı inceleyen yazıyı okuyabilirsiniz. Ayrıca Star Gazetesi Teknoloji bölümünde çıkan haber için de buraya tıklayarak bakabilirsiniz.

Bu yazı ne için o zaman diyorsunuz? 

Uygulamayı açalı henüz bir hafta oldu, ben bu yazıyı yazdığım sırada siteye 88 kişi Twitter hesabı ile giriş yapmış ve toplam 1478 kişiye tek tuşla toplu mesaj (DM) göndermişti. Daha henüz beta aşamasında ki uygulama için rakamlar fena sayılmaz. (En azından bizi mutlu ediyor ve umut veriyor bu rakamlar J)

Uygulama hakkında gerek sosyal medyadan gerekse bize direk ulaşarak gelen eleştirilerden bir sonuç çıkarttım. Türk uygulama geliştiricilerinin kesinlikle bir güveni kalmamış.

Uygulamaya izin vereyimde benim adıma tweet atın demi.” Diyen de vardı, “Uygulamayı benim DM’lerimi okumak için yaptın.” diyecek kadar çirkin yorumlarda yapıldı. Açıkçası bu yorumları okuduğumda bir an için projeden vazgeçmiş, bir süre uygulamayı kapatmıştım bile. Projeyi yaparken aklımdan geçmeyen bu tür eleştiriler bir anda yüzüme çarpılmıştı. Yakınımdakiler bile bu tür eleştiriler yapınca kendi kendime sordum; yakınındakiler bile güvenmiyorsa kim güvenecek?

Evet yukarıdaki eleştiriler haksız değildi, izin verdiğimiz bir çok uygulama (genellikle yerli) adımıza tweet atıp, birilerini takip edebiliyorlar, sizin üzerinizden para kazanabiliyorlar.

Serdar Kuzuloğlu’na uygulamamızı tanıtması, kullanması için mail atmıştık fakat kendiside aynı tepkiyi vermişti. Ortada çok açık bir gerçek var ki; Türk uygulama geliştiricilerinin güveni yoktu. Halbuki TweetDeck ve benzeri uygulamalara hiç o gözle bakmıyorduk, sorgulamıyorduk hemen uygulamaya erişim izinlerimizi verip kullanmaya başlıyorduk. Serdar Kuzuloğlu’na sordum; “Bu güveni nasıl sağlayabiliriz?” verdiği cevap şu oldu;

Bu konuda Türk uygulama geliştiriciler o kadar istismar yaptı ki bunusağlamak nasıl olur tahmin edemiyorum. Blogumun URL yapısını değiştirince sayaçları sıfırlandı ama http://mserdark.com/twitter-viruslerinden-korunma-arinma-yollari/ adresindeki yazım sadece Twitter’da 800’den fazla RT almıştı. Nasıl bir dert düşünün. Bu konuda (çok) uzun zamana yayılan bir çaba gerekiyor sanırım. Kolay gelsin.

Hadi şu tweet’i de ekleyeyim; 

 

Tweet atan arkadaş da, Serdar Kuzuloğlu da attığı mailde ve kendi blogunda yazdığı yazıda sonuna kadar haklıydı. Yazılımcılar tarafından çok istismar edilmişti twitter kullanıcıları, uygulamaya ilk giriş yapıldığında hemen bir tweet atılır ardından da uygun bir fiyata o siteye giriş yapan kullanıcılar tarafından birileri takip ettirilir. Yerli bir sosyal medya uygulamasının imajı tam olarak buydu.

Burada almam gereken çok önemli bir karar vardı; ya geliştirme süresince kullandığım Linq2Twitter Api’sini öğrenmemi kar sayıp uygulamayı kapatacaktım yada Serdar Kuzuloğlu’nun dediği gibi uzun süre mücadele edip Türk uygulama geliştiricilerinin oluşturduğu bu imajı bir nebze olsun ortadan kaldıracaktım.

Nasıl yapacağımı bilmiyorum, bu konuda her türlü önerilerinize de açığım fakat kesinlikle sonuna kadar mücadele edeceğim.

Evet doğrudur, TweetDeck ve benzeri yabancı uygulamaların da yapabileceği gibi bizde uygulamamıza izin verenler adına tweet atabilir, birilerini takip ettirebilir hatta uygulamaya izin verenlerin hesabından başka birine DM bile atabiliriz fakat bizim amacımız da yola çıkış amacımızda kesinlikle bu değil!

Proje şuanda beta aşamasında, en az 3-4 dil desteği olacak, bizim aklımızdakilerden ve gelen önerilerden bir çok yenilik uygulamaya eklenecek, belli bir noktaya ulaştıktan sonra mobil ve tablet uygulaması yayına girecek, kurumsal firmalar için özel bir portalı olacak vs. Bizim hedefimiz uygulamaya izin verenler adına spam yapmak değil. Ben ve arkadaşım Aybers bu proje ile birlikte bu imajı yıkmak için çabalıyoruz.

Yaptığım araştırmalardan ve sorduğum teknoloji editörlerinden aldığım bilgilere göre toplu DM gönderebilen bir uygulama ne Türkiye’de ne de yurt dışında var. Umarım sizlerinde destekleri ile bu amacımıza ulaşabiliriz.

Son söz olarak, bu proje benim yayına aldığım ilk web projesi oldu. Localhost’da çalışan projenin yayında çalışması farklı bir heyecanmış, farklı bir duyguymuş. Her saat kaç kişi kayıt olmuş diye siteye girip bakıyorum :-).

Blogumu genelde öğrenciler takip ediyorlar, onlardan daha çok mail geldiği için söylüyorum; En kısa sürede insanların kullanabileceği bir proje yapın ve yayına alın. Yaptığınız projeye tutmayabilir nitekim benim projem de henüz tutmadı. Belki yarından sonra daha kullanan olmayacak uygulamayı. Bu yüzden tavsiyemi şimdiden söylüyorum. Sizlerde yarattığı duygular bir yana, özgüveniniz artıyor, üretkenliğiniz artıyor, garip bir sorumluluk duygusu hissediyorsunuz, yeni bir projeyi denerken daha cesur ve tecrübeli adımlar atabiliyorsunuz. Kısacası gidip aklınıza gelen ilk projeyi yapın ve yayına açın. Sakın tek başınıza yapmayın, yanınızda mutlaka biri olsun. İlla yazılım bilmesine gerek yok ama işin ucundan tutabilecek,size destek olabilecek biri mutlaka olsun.

Blogu açtığımdan beri bu kadar uzun yazmadım sanırım 🙂 bu satıra kadar gelenlere de, üç paragraf yada daha öncesinde okumayı bırakanlara da teşekkür ederim…

One Response to Yeni Projemiz: TweetDM
  1. [...] Kendi alanında ilk olan bu uygulama asla ve asla kullanıcı hesaplarından spam twitler atmadığı gi... interaktifmedyaplanlama.com/twitterda-toplu-dm-ile-marketing-yapin

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.