Online Data Manager: ZigBee Protokolü ve xBee

Projenin elektronik modülünü bir kaç farklı konu başlığı altında anlatacağım. Bu başlıklardan bir tanesi de ZigBee protokolü ve bu protokolü kullanan xBee modülü. Öncelikle ZigBee modülünün nedir? Kullanım alanları nedir? Bunlar hakkında kısaca bilgi ve bazı site linkleri vereyim.

ZigBee, WiFi ve Bluetooth’a göre  çok yeni bir teknolojidir, kullanımına 2004-2005 yıllarında başlanmıştır. IEEE 802.15.4 standartına göre en önemli özelliği düşük güç tüketimi, uzun menzilde veri iletimi ve network desteği. ZigBee’nin diğer teknolojilerden en büyük artısı bu yönleridir. İnternet’de ZigBee ile araştırma yaptığınızda bir çok kaynağa denk geleceksiniz. Araştırmalarım sırasında aşağıdaki tablo ZigBee’nin diğer teknolojilere göre avantajını çok güzel özetliyordu, bunu sizinle paylaşmak istedim;

ZigBee

ZigBee protokolünü kullanan çeşitli modüller mevcut fakat ben hem doküman çeşitliliğinden hem de PIC16F877 ile çeşitli örnekler olduğu için Digi firmasının xBee modülünü kullanmayı tercih ettim. Kablolu, kablosuz ve çektiği akıma göre farklı farklı ürünler mevcuttur, ben ise kablolu ve 1mW güç tüketimi olan bu ürünü kullandım. Her ne kadar açıklama kısmında 100 metre yazıyor olsa da bu mesafeye çok aldanmayın pratikte kapalı alanda 15-20 metre menzile ulaşabilirseniz kendinizi şanslı hissedin. 

Yazının başında da belirttiğim gibi ZigBee’nin en önemli özelliklerinden bir tanesi de çeşitli ağ yapılarını destekliyor olması. xBee modülü Point-To-Point ve Point-To-MultiPoint protokollerini desteklemektedir. Kısaca bu iki protokolden de bahsedelim.

Point-To-Point

Bu protokolde sadece aynı ağ üzerinde sadece iki xBee modülü bir biri ile iletişime geçebilir. Bu ağ yapısı bizim uygulamamız için uygun değil, çünkü bizim uygulamamızda birden fazla cihaz olacak ve hepsi bir koordinatöre veriyi gönderecek. İki cihazın (bundan sonra bunlara end device diyeceğim) bir biri ile haberleşmesine gerek yok, istemci (client) istediği zaman hangi cihazdan veriyi almak istiyorsa server’a bağlı olan koordinatör aracılığı ile “end device” ile veri alış-verişini sağlar.

Point-To-Multipoint

Bizim projemiz için en ideal ağ yapısı; Point-To-MultiPoint. Yandaki resimden de anlaşılacağı üzeri her bir cihazın (end device) iletişime geçtiği tek bir cihaz var ve bu cihaza biz koordinatör diyoruz. Client her hangi bir cihazın (end device) anlık verisini okumak istiyorsa TCP/IP protokolü ile server’dan talep ediyor. Server onay verdiği takdirde kendisine bağlı olan koordinatör aracılığı ile “end device”dan verileri alabiliyor, yada o cihaza komut gönderebiliyor. Şunu unutmamak lazım; koordinatör’de bir xBee modülü, end device’da bir xBee modülü sadece davranış biçimleri farklı.

 

 

Davranış biçimleri farklı ise bunlar konfigüre edilebilen cihazlar demektir. Yani ben bir xBee modülünün çalışma biçimini belirleyebiliyor olmam bu bana cihazın bir konfigürasyon ayırının olduğunu söyler. Konfigürasyon için iki şey gerekiyor. Bunlardan bir tanesi Digi firmasının X-CTU yazılımı, bu yazılımı bu linkteki adresten indirebilirsiniz. Uygulama hakkında bilgi almak için de buraya tıklayabilirsiniz. Yazılım hakkında detaylı bilgiyi ayrı bir konu başlığı olarak işleyeceğiz. xBee modülünü konfigüre etmek için gerekli olan ikinci şey ise Dongle, pek tabi kendinizde bu dongle’ı yapabilirsiniz ama uğraştığınıza değer mi? Bence değmez. Bu yüzden xBee alıyorsanız yanında mutlaka dongle’dan da almanızı öneriyorum. 

xBee Dongle

Bu dongle sayesinde xBee’yi bilgisayarımıza bağlayarak konfigüre edebiliyoruz. Dongle hakkında bilgi almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Konuyu özetlemek gerekirse; End Device’da, Koordinatör’de, Router’da aynı cihaz, şu yukarıda üzerinde XBee yazan şey. Onun altındaki kırmızı dongle’ı bilgisayarımıza takıp X-CTU yazılımı ile konfigüre edeceğiz.

Bizi sırada ne bekliyor derseniz; X-CTU yazılımını biraz inceleyeceğiz, ardından iki tane XBee cihazını X-CTU yazılımı ile veri alıp-göndereceğiz sonra bu işlemi PIC16F887 aracılığı ile yapacağız. Bu ikisinden önce biraz PIC16F887’yi ve MikroC IDE’sini inceleyeceğiz tabi.

Güzel şeyler yapacağız anlayacağınız 🙂

5 Responses to Online Data Manager: ZigBee Protokolü ve xBee

    Bir cevap yazın

    Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.