Ömrünün bir günden ibaret olduğunu bildiğimiz bazı kelebek türlerinin, o kısacık ömürlerinde rüyasını ne kadar uzun sürdürebilirler? İki kelebek, iki genç şair Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu’nun rüyası da fazla uzun sürmeyenlerden. Yılmaz Erdoğan bu iki güzel kelebeğin hikayesini sinemaya taşımış ve bir şiir nasıl film edilir onu bize göstermiş Kelebeğin Rüyası filminde…
Fragmanını izleyince çok beğendiğim, bu film kesinlikle izlemeliyim dediğim bu yüzden de “ön yargılı” olarak gittiğim bir filmdi Kelebeğin Rüyası. Yaklaşık 1.5 ay çıkmasını dört gözle bekledim ve dün annemle birlikte izleme şansını elde ettim. Dediğim gibi ön yargılarım vardı filme karşı ama olumlu anlamda, kötü olamazdı bu film 🙂 nitekim de öyleydi kötü değildi. O dönemi gerek kostümleri, gerek dekorları, gerekse oyunculukları ile bize yansıtıyordu.
Filmi eleştirebileceğim tek kısmı Yılmaz Erdoğan’ın birden fazla konuyu işlemeye çalışmasıydı. İki şairin dostluğu, o dönemin (2. Dünya savaşı dönemi) zorluklarını, verem hastalığının yaygınlığı, mükellefiyet kanunu, şairlerin zorlukları ve aşkı gibi bir çok konuyu işlemeye çalışmış bu yüzden de tam olarak bir duyguya giremiyorsunuz. Keşke bunlardan birine odaklanıp onun üzerinden gitseydi, iki şairin dostluğu daha yoğun işlenebilirdi gibi geliyor insana…
Yine de kesinlikle izlenilmesi gereken bir film olduğunu düşünüyorum, özellikle şiir sevenler kesinlikle izlesin. Eminim ki filmden çıktıktan sonra eline kalem kağıdı alıp bir kaç şiir yazmaya çalışan olacaktır 🙂 benim gibi yeteneksizseniz keşke şiir yazma yeteneğim olsaydı diyeceksiniz… 🙂
Film’den çıktığınız da hemen bir kitapçıya gidip şu kitabı da almanızı öneririm;
Ve son olarak bir kısmını filmde duyacağınız şiir ile bitirmek istiyorum;
Ne Tanrıdan haber
Ne dallarda meyva
Ve ne aynalarda
Mevsimle beraber
Çizilen dünyaVe ne kucak açar
Hâtıralar tekrar
Ve ne de dönerler
Gemiler bir dahaSelâm bizden Yuana
Selâm selâm Allaha
One Response to Kelebeğin Ömrü Ne Kadar Uzun Ki, Rüyası Uzun Sürsün?