Bu yazı da elbette bu sorunun cevabını bulamayacaksınız ama zaten bu soruyu kendinize sormuş bulundunuz bir kere.
Kaybedenler Kulübünü seyrettim (evet biraz geç kaldım), seyretmeyenler için filmdeki bir karakterden kısaca bahsetmek istiyorum; Nejat İşlerin oynadığı Kaan karakteri, bir yayınevi sahibi, boş zamanlarında fotoğraf çeken ve haftanın 4 gecesi arkadaşı ile birlikte radyo programı yapan bir karakter.
Soru basit aslında, bir kitabı satmak mı başarı? yoksa basmak mı? yada gelin soruları çoğaltalım; Para kazandığın bir işte mi başarılısın? yoksa heyecanlandığın, zevk aldığın bir işte mi?
Hadi gelin şu soruyu da soralım tam olsun; Para kazandığın iş mi seni mutlu eder? Mutlu olduğun işte mi çok para kazanırsın?
Evet genel olarak tercihim, ikinci sorulara “evet” demek. Kitabı basmak başarıdır, zevk aldığın işi yapıyorsan bir şeyleri başarmışsın demektir, mutlu olduğun işi yaparsan çok para kazanırsın yada kazanamazsın ama mutlusundur. Hedeflerimizi yüksek tutmak bazen hayal kırıklığına neden olabilir. Bu yüzden gerçekçi hedefler koyun, o hedefe ulaşın ondan sonra emin olun mutlaka farklı bir hedef karşınıza çıkacaktır.
Çalıştığınız iş yerinde bir hedefiniz yoksa o işi yapmayın. Çalıştığınız işten zevk almıyorsanız o işi yapmayın. Yaptığınız projeden heyecan duymuyorsanız o işi yapmayın.
Hedefinizi belirlerken parametreleriniz şunlar olsun; Hedefinizi ulaştığınız da sizi mutlu edecek mi? Bu hedefi gerçekten! başarabileceğinizi düşünüyor musunuz? (İnanmak başarının yarısıdır eyvallah ama içinizde bulunduğunuz şartlar o hedefi başarmanıza engel olabilir. İmkanlarınızı ve şartlarınızı iyi analiz edin)
ve şunu sakın unutmayın;
Dördüncü olduysanız başarılısınızdır ama bunu kimse bilmez çünkü her zaman ilk üç platforma çıkar.
Peki o zaman başarı herkesin bilmesi mi?
One Response to Başarı Nedir?