Bu işe ben ‘C Programlama Dili’ ile başladım, çalıştığım firmada ilk başlarda PIC mikroişlemcileri için CCS C kullanarak led yakıp söndürme, seri port’dan data alış-veriş’i, eeprom’a okuma-yazma gibi basit işlemler yapmıştım, ama mikroişlemciler tabiki bu kadar değildi. Mikroişlemcilerin çalışma prensibinin yanısıra, PWM, UART, USART, I2C gibi terimleride bilmek gerekiyordu. Ben tam bu işlere doğru yönelirken benden bir bilgisayar programı yapmamı istediler ve bende kendimi C# ile uğraşırken buldum. C#’a başlarken bir abim bana ‘O dile alışırsan C ile yazmak insana zor gelir.’ demişti ve hakikaten de öyle oluyordu. C# gerçekten programcıyı birçok şeyden kurtarıyordu, bu programcıyı tembelliğe mi alıştırıyordu tartışmalarına girmeyeceğim tabi ama eğer bilgisayar programı yapıyorsak C# bu iş için kusursuz. Firmadaki mühendislerin C ile mikroişlemci programladıklarını ve bir sorun çıktığında uğratıklarını gördükçe hep şunu derdim; ‘Ne zaman Microsoft Visual Studio’yu ve C#’ı mikroişlemciler için de uyarlar o zaman ben mikroişlemci yazılımına başlarım.’ Ve istediğim sonunda oldu. Microsoft Visual Studio gibi bana göre 1 numara olan bu IDE’de C# programlama dili ile microişlemcilere yazılım yapma imkanı sağladı. Bunun adı; .NET Microframework.
.NET Microframework, Microsoft’un gömülü sistemler için geliştirdiği yeni bir teknoloji. .NET ortamında yazıldığı için elbette işlemcilerde framework yüklü olması gerekiyor. ARM işlemcilere sahip bu sistemlerde ki özelliklerin bazıları şunlar; Eeprom, USB, I2C, I/O, Ethernet vb. gördüğünüz gibi PIC veya Atmel işlemcilerin sahip olduğu birçok özelliklere ve daha fazlasına sahip. Yani PIC işlemcilerde yaptığınız uygulamaları .NET Microframework yüklü ARM işlemcilerle yapabilirsiniz. Şuan için .Net Microframework’un tek eksiği ‘Native Code’ desteğinin olmaması. Bunun olmamasından dolayı gerçek zamanlı uygulamalarımızda kullandığımızda sıkıntı çıkıyor. Tepki süresinin ne zaman olduğunu .Net Microframework garanti edemiyor, ama şuanda Beta sürümü yayınlanan .Net Microframework 4.0’da ‘Native Code’ desteği verilmekte. Daha fazla ayrıntı için tıklayın.
.Net Microframework için birçok firmanın ‘Application Board’ları var, bunlardan en popüleri Device Solution firmasının TahoeII’si. Türkiyede bunun distribütörlüğünü Çeliker Bahçeci yapıyor. Sitesinde .Net Microframework ile ilgili yapılmış uygulamaları bu linkte görebilirsiniz. Benim favori ‘Application Board’um GHI firmasının ‘ChipworkX’i. Ilerleyen zamanlarda bende burada sizlere .Net Microframework ile yapılmış birkaç uygulama sunacağım.
Son olarak .Net Microframework ile neler yapılabileceğinizden bahsedelim. Ilk olarak sizlere bu linkteki siteyi paylaşmak istiyorum. Bu sitede .Net Microframework ile yapılmış birçok proje bulabilirsiniz. Sitede de göreceksiniz ki .Net Microframework ile yapamayacağınız şey yok. Harita uygulamasından, görüntü aktarımına kadar birçok ilginç projeyi burada görebilirsiniz.
Bu makalede .Net Microframework hakkında kısa bir bilgi vermeye çalıştım. Ileride sizlere sitemde çok farklı değişik uygulamalar sunmak ümidiyle.
Hepinize kolay gelsin, Iyi çalışmalar…
Son Yorumlar